Blogg

7 goda anledningar till att legalisera cannabis i Sverige

 
 
Som medicinsk användare kanske det klingar illa att skriva den här texten, men jag är uppriktigt trött på att de senaste ~10 åren fått höra saker som “Jag tror det är bäst att prata om de medicinska fördelarna i första hand” och “Om folk bara förstod ditt och datt om hur bra cannabis är som medicin så hade Sverige legaliserat omedelbums!”.
Jag är förmodligen inte alls som den generella “cannabisaktivisten” och hade jag inte haft så svårt för att hålla käften om orättvisor så hade jag förmodligen mest velat bli lämnad ifred med mitt weed. Oavsett orsak till bruk.

För i min värld är inte det medicinska behovet den största anledningen till att jag tycker vårt förbud på bruk är befängt, utan det faktum att jag som vuxen och myndig person inte får bestämma över vad som är bäst för mig, min kropp och mitt liv. Och för att göra det hela extra enkelt har jag gjort en lista på varför jag tycker att cannabis bör regleras samt legaliseras.

  1. Förbudet kostar en himla massa pengar att upprätthålla. Dessa pengar hade istället kunna gå till att förbättra sjukvård, skola, polisväsendet och alla andra delar av samhället där det idag inte går så bra att bedriva effektiv verksamhet.

  2. Förbudet och den mentalitet som följer med det, gör det mycket svårare att forska på cannabis hälsoeffekter, inte minst med en neutral utgångspunkt.

  3. Om vi istället hade reglerat marknaden, med åldersgräns, beskattning, kvalitetskontroller och liknande åtgärder, så hade vi inte bara berövat de kriminella nätverken på en stor del av deras cashflow, vi hade också kunnat kamma in en hel del skatteintäkter som, likt ovan nämnt, kan gå till bättre saker i samhället.

  4. En annan bieffekt av en reglering är att de kriminella sammanslutningarna som idag bråkar om marknadsandelar får mycket mindre att bråka om, med mindre våldsamma uppgörelser som följd.

  5. Det finns betydligt farligare droger som är lagliga idag. 

  6. Om man inte automatiskt klassar alla cannabister som missbrukare, hade fler kunnat få hjälp av psykiatrin (och den somatiska vården) utan att först, på egen hand, “avsluta sitt missbruk”. 

  7. Näringslivet skulle få ett rejält uppsving i och med den kringliggande verksamhet som följer med en legalisering. Redan idag finns det företag i Sverige som tjänar storkovan på att leverera belysning till legala inomhusodlingar i USA, för att nämna ett exempel. 

Givetvis ska inte den medicinska användningen förringas, cannabis är en väldigt användbart medicinalväxt, men den biten kan vi bena ut en annan dag.

Men faktum är att väldigt få berörs av en legal förskrivning av medicin baserade på cannabisplantan, även om det finns många patienter så är dessa inte i majoritet. En reglerad marknad hade gett en kännbar förändring för alla, framförallt till det positiva. Legalisering hade inneburit flera olika typer av skatteintäkter, frigörande av resurser hos statliga och kommunala instanser, bättre vård, säkrare användning av cannabis, minskat gängvåld och med ett minskat stigma för brukarna, hade också undersökningar och samtal kring plantan kunnat hållas på en mer nykter nivå tillsammans med de det berör.

Vilka fördelar hade förbudet nu igen?
 
 
 

 
Gillar du det jag skriver? Skicka då gärna mina texter vidare i dina nätverk och om du vill/har möjlighet, donera gärna en slant till mig via Swish på nummer 0768969772. Tack på förhand! <3 
 

Mest lästa inläggen

Nelly Mathilda

Måndagsfilm! Inklusive ångest.

Jag gjorde den här lilla filmen i början av förra veckan eftersom jag blev ...

Nelly Mathilda

Ett mindre gräsligt samtal om weed. - Hur man diskuterar cannabis utan att bli rökt.

Bilder: Pixabay.com Trots att bilden av cannabis har förändrats hastigt vär...

Nelly Mathilda

Passar du i mallen?

Det finns så mycket jag vill göra om och skriva om, för det är mycket som ä...

Nelly Mathilda

Att tillföra samhällsnytta

Foto: Pixabay.com Idag skriver SR Ekot att det via tullens insatser gjordes...

Blogg

Du är bara en tyst siffra

 
Jag skulle vilja berätta en historia om ett dolt folk, men vet inte riktigt hur eller var jag ska börja. Vi hade kunnat prata om mannen som bor på landet för att ha råd att leva på sin sjukpenning, men inte har råd att tanka sin bil för att ta sig annorstädes. Hur han lider när han varken har råd med livsviktiga mediciner eller transporten till apoteket. Att orken att söka ytterligare hjälp verkligen inte finns och att han nu snabbt magrar av för att det helt enkelt inte finns tillräckligt med medel till allt som behövs för att leva i Sverige idag.

Eller småbarnsmamman som är både utbränd, utförsäkrad och utnyttjad av andra som gärna ger ansvar, men få befogenheter och ingen betalning. Andra som vägrar se att hon inte sliter och släpar mer än hon orkar för att det “är roligt”, utan för att hon inte vill leva på andras inkomst och att detta nyttjande är hennes enda inkomst.

Detta är inga påhittade karaktärer, utan riktiga människor som jag själv haft kontakt med. Vad som gör just dessa unika, är att de på olika sätt valt att berätta om sin situation för omvärlden. De allra flesta håller tyst, för allt du säger kan användas emot dig, hos socialen, på Arbetsförmedlingen, hos Försäkringskassan. Man vet aldrig när ens ord kommer vrängas till en nackdel.

Men jag har insett att det är i princip helt jävla omöjligt att förklara långvarig fattigdom för någon som inte genomlidit det själv. Speciellt i ett land där de flesta fått lära sig mantrat “Vi har det bra i Sverige” och myter såsom “Alla som vill ha hjälp/bostad/vård får det, om de VERKLIGEN vill och inte bara är lata” bubblar upp till ytan med ojämna mellanrum. Alltid med en insinuering om att det på något sätt finns folk som vill leva fattigt, på gatan och med galopperande sjukdom i sin kropp.

Och har du som jag en eller ett par för utomstående osynliga diagnoser, då är du genast misstänkt för fusk av allt, av vem som helst som känner sig myndig nog att lägga sig i ditt liv.
För det räcker inte att vara fattig, du ska helst inte åtnjuta bekvämligheter som ditt favoritschampo, medicinerna du behöver eller en allergenfri kost som håller dig på benen alla dagar i månaden. Är du inte lite väl petig med maten? Och vet du inte att storkok kan spara flera kronor i månaden? Köper du någonsin något extra, t ex julklappar för 100 kr, så kommer folk inte förstå hur illa det faktiskt påverkar ditt liv. För 100 kr är ju “ingenting”. Detta “ingenting” hade dock kunnat förse en person med värktabletter i upp till 3 månader, ett kilo kött eller nya underkläder. Behöver jag ens påpeka att januari inte direkt är “trosornas månad”?

Förutom att gemene man ger dig konstiga blickar och märkliga råd när du är en “ung pensionär” eller osynligt sjuk på annat vis, så får du kallt räkna med att diverse myndigheter gör djupdykningar i ditt privatliv när helst de känner för det, speciellt när du behöver lite extra hjälp att ta dig dit du vill. Och hur kan du ens ha en egen vilja när du är så sjuk att du inte kan jobba??? Detta misstänkliggörande och omyndigförklarande resulterar inte sällan i att folk som de facto behöver hjälp, drar sig för att be om den. Man vet helt enkelt aldrig vad som väntar, precis som med Forrest Gumps jävla chokladask av överraskningar.

Jag själv har för länge sedan släppt på en hel del principer och tigger med jämna mellanrum efter pengar, mat och annan form av hjälp. Men de allra flesta håller tyst. För det är inte helt okej att bara ta emot hjälp, ibland kräver folk att du redovisar i vilken riktning slantarna rullar, eller att du ska ha energi eller möjlighet att hjälpa samma person tillbaka med liknande. 
 
Det betyder inte att det är oproblematiskt för mig att be om hjälp, mitt psyke kraschar precis varje gång och jag isolerar mig ibland i flera veckor efteråt. För jag skäms fortfarande över att inte klara mig själv, jag som klarat mig själv sedan barnsben kan inte jobba. Och även om det är ett tag sedan jag blev fattig, så tror jag aldrig man riktigt vänjer sig vid att det är så.

Vissa ser ingen utväg alls. Och även om jag alltid har en underliggande depression på grund av min kroniska värk, extra djupa svackor och i dessa fantiserar om självmord, så är inte det min väg att gå. I alla fall inte än. Men många ser ingen annan utväg och de som lyckas stoppa sitt lidande på det här viset får helt enkelt kallt räkna med att bli kallad “fegis” efter sin död. Du kan helt enkelt inte vinna när du fastnat i det träsk som svensk sjuk- och fattigdom i kombination innebär.

Det finns massor av politiska lösningar som går att föreslå; medborgarlön, omfördelning av pengar på annat vis, bättre utbildningar till de som jobbar med människor i utanförskap och annat som ser jättebra ut på papper. Och i förlängningen håller jag med om att allt ovanstående borde införas. Men vad som är absolut viktigast att komma ihåg är att se alla individer som drunknar i ett hav av byråkrati, allt medan de som infört regelverken glatt mumsar i sig sitt fredagsmys och mumlar om omregleringar.

Jag hade turen att ha ett nätverk, ett jobb och en tydlig (skränig) röst redan innan allt gick åt helvete. Vänner som höll igenom när det var som värst, energi att ibland ringa de där livsnödvändiga samtalen och framförallt; människor som tror samt lyssnar på mig. För de allra flesta i min sits ser det inte ut så. Min önskan för framtiden är att fler tar sig tid att lyssna, när någon har något viktigt att berätta. Att man inte helt kallt förutsätter att personen inte tänkt på en enda lösning på sina problem eller att myndigheterna hjälper folk som de ska. Och om man kan, hjälper personen att få en röst i samtalet om dem själva.

Mest omtyckta inläggen

Nelly Mathilda

Medicinsk cannabis godkänt i Sverige, SSRI underkänt i Danmark och vad säger egentligen forskningen om cannabis & psykisk ohälsa?

Foto: Pixabay.com När jag som bäst satt och skrev på den här texten nåddes ...

Nelly Mathilda

Ursäkta, vad är klockan? PODDAGS SÅ KLART!

Foto: Sebastian Svahn & Pixabay.com Nu kan man ÄNTLIGEN lyssna på min under...

Nelly Mathilda

En bra ursäkt att blogga!

Foto: Sebastian Svahn & Pixabay.com Den senaste veckan hade jag planer på a...

Nelly Mathilda

Dubbeldiagnos blir dubbelfel.

- "Hej, hur går det för dig? Hur mår du?" - "Jag är ok. Sonen tog överdos i...

Blogg

Stunden ni väntat på! aka "Om Nelly Mathilda".

(Om du gillar det jag skriver och gör samt vill att jag ska kunna fortsätta röra om i grytan, donera gärna en slant via SWISH på nr 0768969772 och dela mina texter vidare.)

Eftersom det kan bli lite väl grötigt att läsa den här texten på "Om Mig"-fliken, tog jag mig friheten att publicera min presentation även i ett mer lättläsligt blogginlägg. Mitt första inlägg här, spännande va!? :D Men jag har givetvis skrivit saker för att reta upp...förlåt, utbilda, folket tidigare. En del av dessa texter finns publicerade på Nyheter24 och här finns ett mindre urval med mina egna favoriter!

Tillåt laglig cannabis på prov i Malmö

Kolla fakta, Kalla Fakta!

Är det inte viktigare att stoppa slavhandel än cannabis? 


 

Och här kommer den! *trumvirvel* PRESENTATIONEN! 


En vacker dag i maj 1980 föddes denna magiska varelse och cirka 1984 började hon att läsa böcker. Sedan dess har informationsknarkandet varit ett faktum och när Internet gjorde sitt intåg i var mans hem i slutet av 1990-talet, hade den här krabaten redan haft sitt första datorvirus några år tidigare (det var en mask som åt upp ett av mina jätteroliga spel och sedan fortsatte nomma i sig hela familjens data. Inte poppis.).

Inte långt senare började ett politiskt intresse att växa fram och efter att ha velat fram och tillbaka mellan olika ideologier utan att riktigt känna sig hemma, blev krabaten en pirat 2008. Som pirat har det gjorts allt möjligt, bland annat en plats på valsedeln till Region Skåne 2010, men även mer sansade saker som att vara fikavärd och den som mest smyger i kulisserna.

2013 kändes det rätt att bilda en förening som skulle hjälpa svenska folket att få tillgång till korrekt information om cannabis på svenska, så Cannalisörerna bildades och Nelly Mathilda valdes till ordförande under 3 års tid.

Och nu orkar jag inte skriva om mig själv i tredje person längre, jag är inte riktigt så galen.

Jag gillar att peta på och skriva om alla frågor som ingen annan verkar vilja diskutera på en relevant nivå. Exempel på vad du kan tänkas hitta för ämnen på mina texter är: narkotikapolitik i allmänhet och frågor kring cannabis i synnerhet, psykisk hälsa, sjukvården, sexarbete, övervakning och annan form av myndighetsförtryck.

Men jag har även fullt normala intressen som djur, natur, teknik, design och inredning. Kan hända att det slinker in en och annan text även om detta lite då och då.

Jag härstammar från och bor i Malmö idag, men är född och uppvuxen på Österlen (Lunnarp). Mitt hem delar jag med mina tre katter; Brasse, Morris och Fräsmus, samt en himla massa prylar, vänner och annat krafs. 

Hoppas ni gillar det jag har att säga!

Mest kommenterade inläggen

Nelly Mathilda

7 goda anledningar till att legalisera cannabis i Sverige

Som medicinsk användare kanske det klingar illa att skriva den här texten, ...

Nelly Mathilda

Du är bara en tyst siffra

Jag skulle vilja berätta en historia om ett dolt folk, men vet inte riktigt...

Nelly Mathilda

Stunden ni väntat på! aka "Om Nelly Mathilda".

(Om du gillar det jag skriver och gör samt vill att jag ska kunna fortsätta...