Att tillföra samhällsnytta

Idag skriver SR Ekot att det via tullens insatser gjordes rekordmånga beslag på narkotika förra året, men man vill även ge sken av att det beslagtogs rekordmycket droger förra året, speciellt om man jämför med föregående år. Vilket Tullverkets Generaldirektör Therese Mattsson gärna gör.
Uppgången på heroin låter hisnande, 1100% mer heroin har man lyckats stoppa! Eller det är i alla fall vad man förväntas tro, men lite längre ner har SR varit schyssta och försett oss även med siffrorna från 2014, som istället visar att 2015 troligtvis var mer ett undantag från regeln än normalmängd. Sedan är jag lite osäker på vilket rekord det är man är så stolt över att ha slagit? För inte är det störst mängd heroin genom tiderna, en enkel googling på “statistik heroin tullen” ger bland annat en artikel från SVT publicerad 28 december 2006 med en rubrik som lyder “Rekordbeslag av heroin och opium i år” och i artikeln gör man samma märkliga jämförelse, dvs med året innan och inget annat. Vad som också får min uppmärksamhet är att man under 2006 beslagtog minst 60 kg heroin, det vill säga nära nog dubbelt så mycket som de 31,3 kg man konfiskerade förra året. Så vari ligger “ökningen”? Är det bara i antal tillslag månne? Och i så fall, hur lönt är det om resultatet i slutändan blir lägre?
För när vi går vidare i artikeln så ser vi Therese Mattsson berätta om att “Det är väldigt personalintensivt.” och att den ökande post-langningen har lett till att “Det kräver stora insatser för att hitta väldigt många paket med väldigt små innehåll.”
Okej, så man jobbar med andra ord röven av sig för att göra väldigt små beslag. Grattis till rekordet i meningslöshet? Men så klart inte! Direkt efter förklarar man snabbt att samhället faktiskt vinner på detta! Jag läser med spänning och undrar hur man lyckats vända denna skenande häst åt rätt håll.
1,5 miljarder har vi sparat! (Givetvis är även detta en ökning i godhet) Halleluja! På vadå kan man undra? “Minskat missbruk” (Haha va??) och “minskad kriminalitet” (????). Det låter kanske helt magiskt vackert, vilka riddare tullen är, men det stämmer ju inte riktigt med verkligheten. Sen undrar jag också vad hon baserar dessa siffror på? Jag hittar nämligen ingen årlig kartläggning över hur många människor som missbrukar heroin, eller droger överhuvudtaget, vad detta kostar samhället eller på vilket sätt tullens insatser påverkar detta. Den senaste kring “heroinmissbruk” gjordes (vad jag kan hitta) 1998. Det är snart 20 år sedan, men ändå vet man med all säkerhet att man besparat samhället pengar genom sina insatser, förra året.
“Gång på gång återkommer Therese Mattsson till att hon tycker om att arbeta och vikten av att hennes jobb ska va bra för Sverige. Att hon tillför samhällsnytta.”