Opinionsblogg

Måndagsfilm! Inklusive ångest.


 

Jag gjorde den här lilla filmen i början av förra veckan eftersom jag blev så frustrerad av den research jag håller på med till artikeltexten som nämns i klippet. Kontrollsamhället. Där människor nöts ner till ingenting, med hjälp av fattigdom, diagnosförnekelse och diverse varianter av omyndigförklaring.

Försäkringskassan, framförallt, verkar inte förstå hur utmattning ser ut i vardagen eller att det drabbar de flesta kroniskt sjuka efter en längre tid av ekonomisk stress. Läkares bedömningar viftas bort av människor som saknar all form av medicinsk kompetens och i kläm hamnar den lilla människan som inte orkar kämpa, på grund av utmattningen…

Och till er som tror att ni har ert på det torra pga hur er nuvarande situation ser ut, har jag gjort en jämförelse mellan hur jag hade det innan jag blev sjukskriven och hur det ser ut idag. Jag har även försökt göra en jämförelse mellan svensk medellön samt Försäkringskassan högsta, respektive lägsta ersättning. Vi har fattiga i Sverige. Många av oss är fattiga för att systemet bestämt att det ska vara så, inte för att vi inte betalat skatt eller  “gjort rätt för oss”. De allra flesta klarar av att leva snålt under kortare perioder, men ju längre tid som går desto svårare blir det. Speciellt om man har extra utgifter i form av mediciner, sjukvård, specialkost, hemtjänst och allt annat som kostar när man drabbats av ohälsa. Att aldrig kunna spara, ha pengar till självrisker, sjukvård, mediciner, mat och andra nödvändigheter är vardag för alldeles för många i vårt land.

Min situation

2004 (Innan sjukskrivning)

Årsinkomst: ca. 300 000 SEK

Hyra per år: ca. 44 400 SEK


2017 (Samma lägenhet, sjukersättning baserad på SGI)

Årsinkomst: ca. 155 000 SEK

Hyra per år: ca. 86 400 SEK


Min hyra har alltså nästan dubblats, samtidigt som min inkomst halverats. Detta är inte ovanligt efter en längre tid som “pensionär”, eftersom sjukersättningen inte utvecklas på samma sätt som löner och saker som hyra, lånevillkor etc.

Men om man tjänar jättemycket mer pengar så är det väl lugnt, kanske du tänker?

Men nej, det finns ett tak för hur mycket man är värd som sjukling och det landar på maximalt 714 SEK per kalenderdag vid 80% av lön. Vilket blir en månadslön på 21 420 kr, innan skatt. En svensk medellön ligger på ca 28-32 000 SEK (Enligt SCB/CNN) medianlönen är givetvis ett par tusenlappar lägre, vilket ändå betyder att även om du befinner dig i mittfåran ekonomiskt, så kommer du få väldigt mycket mindre pengar om du skulle ha oturen att bli sjuk.

Vi har det inte bra i Sverige. Det är en seglivad myt. Vi har dock en väldigt tjusig och blank yta som förblindar allmänheten och lär den att ignorera de som desperat skriker på hjälp.

Vi betalar en av världens högsta skatter, men vad får vi egentligen tillbaka? Och var tar egentligen pengarna vägen? Dessa frågor kommer jag diskutera och i vissa fall ge svar på i min text om kontrollsamhället. Tills dess, ta hand om varandra där ute! ♥

 


 


Gillar du det jag skriver? Skicka då gärna mina texter vidare i dina nätverk och om du vill/har möjlighet, donera gärna en slant till mig via Swish på nummer 0768969772. Tack på förhand! ♥ 

Kommentarer

#1 - E

Hej! Har precis hittat hit. Är också drabbad men av smärta och allt som följer med det(Fk mm). Tar du cannabis eller cannabisolja för dina problem? Vad säger vården om det? Är i projektet att söka licens, men det vet vi ju kommer misslyckas. Undrar lite hur det går för andra och hur andra löser det :)

#2 - Tobias Lindkvist

Håller helt med dig, vi har dwt inte så bra i Sverige som många vill tro. Jag har inga personliga erfarenheter, men man hör alltför många skräckexempel om hur välfärdssystemet fallerar.

#3 - Tobias Lindkvist

Håller helt med dig, vi har dwt inte så bra i Sverige som många vill tro. Jag har inga personliga erfarenheter, men man hör alltför många skräckexempel om hur välfärdssystemet fallerar.

#4 - Allison Howarts

Hej jag är ute för att sprida denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min man tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade mig för en annan kvinna förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för profeten Okona stor budbärare till det orakel som han tjänar, berättade jag mitt problem för profeten Okona om hur min man lämnade mig. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter det hade gjorts. Under de närmaste 2 dagarna ringde min man jag på telefonen och sa förlåt för att bo mig förut. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta för hela världen hur profeten Okona hjälper mig att ge mitt hjärta begär. Om du behöver någon form av hjälp kontakta profeten Okona på följande e-postadress: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastade också så många stava som,
(1) Om du vill ha din ex tillbaka.
(2) du behöver inte skilsmässa i ditt äktenskap.
(3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
(4) Du vill ha botemedel mot dödliga sjukdomar
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Du vill vara rik.
(7) Du vill knyta din man och hustru för att vara din för evigt.
(8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(9) du vill ha en fru / make

Kommentera